فهرست مطالب

Pharmaceutical Sciences - Volume:12 Issue: 3, 2007

Pharmaceutical Sciences
Volume:12 Issue: 3, 2007

  • 54 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/01/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهلول حبیبی، مریم حقیر مددی، سولماز اثنی عشری، عباس دل آذر* صفحه 1
    زمینه و هدف
    گیاه سنبل الطیب در طب سنتی بسیاری از کشورها بواسطه اثرات آرام بخشی، ضد تشنجی و ضد دردی بکار رفته است.
    روش ها
    در این مطالعه ابتدا ریزوم گیاه سنبل الطیب Nardostachys jatamansi توسط متانل 70% عصاره گیری و سپس به منظور تایید حضور والپرواتها در عصاره تام، فراکسیون – nهگزان آن تهیه و مورد بررسی فیتوشیمیایی بوسیله دستگاه GC-MS قرار گرفت. به منظور مطالعه تاثیر عصاره تام ریزوم سنبل الطیب به تنهایی و یا توام با کتامین در ایجاد تحمل به مورفین، گروه های مختلف موشهای سوری نر، مورفین (30mg/kg،ip)، مورفین (30mg/kg،ip) + کتامین (25، 50، 75 mg/kg،ip)، مورفین (30 mg/kg،ip) + عصاره تام ریزوم سنبل الطیب (10، 20، 30 mg/kg،ip) و مورفین (30mg/kg،ip) + کتامین (25 mg/kg،ip) + عصاره تام ریزوم سنبل الطیب (10 mg/kg،ip) را به مدت 4 روز متوالی دریافت کردند. در گروه های درمانی تجویز دارو هر روز نیم ساعت قبل از تجویز مورفین صورت گرفت. در روز پنجم نیم ساعت بعد از تجویز مورفین (9mg/kg،ip) تست تحمل مورفین بوسیله روش هات پلیت صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج آنالیز فیتوشیمیایی نشان داد که فراکسیون – n هگزانی عصاره تام حاوی بیش از 15 جز می باشد که از عمده ترین آنها می توان به ترکیبات 9-Aristolen-l-alpha-ol (31.1 درصد)، Valerenic acid (26.5 درصد) و Valerenl (13 درصد) اشاره نمود. بررسی های فارماکولوژیکی نشان داد که کتامین بصورت وابسته به دوز و عصاره تام ریزوم سنبل الطیب با بیشترین پاسخ در دوز 20 mg/kg میزان تحمل به مورفین را به طور معنی داری کاهش می دهند. در تجویز توام ایندو دارو اثرات سینرژیستی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    عصاره تام ریزوم سنبل الطیب، کتامین و تجویز توام آنها تحمل به مورفین را به طور معنی داری کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: مورفین، کتامین، سنبل الطیب، تحمل، گاز کروماتوگرافی، طیف سنجی جرمی
  • محبوب نعمتی*، هادی ولیزاده، مسعود انصارین، فرانک قادری صفحه 7
    زمینه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر بررسی فارماسیوتیکس برخی از فرآورده های گلوکز آمین موجود در بازار دارویی ایران بود.
    روش ها
    برای این منظور ده فرآورده مختلف شامل قرص و کپسول تهیه شده و فاکتورهایی چون یکنواختی وزن، مقدار ماده موثره، یکنواختی ماده موثره و تست سرعت انحلال در آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعیین مقدار گلوکز آمین از یک روش جدید کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا استفاده شد که برای اولین بار در آزمایشگاه راه اندازی شده بود. روش اندازه گیری بر مبنای مشتق سازی پیش ستونی گلوکز آمین توسط ارتوفتال دی آلدئید و استفاده از آشکارساز فلورسانس استوار بود.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد از بین ده فرآورده مطالعه شده، مقدار ماده موثره بین 13.69% تا 138.72%، انحراف معیار نسبی در مورد یکنواختی ماده موثره بین 4.17 تا 26.60، یکنواختی وزن بین 0.69 تا 7.5 و درصد ماده موثره بدست آمده در تست انحلال بین 20.03% تا 98.71% متغیر بودند. انجام فاکتور تشابه (Similarity factor) بر روی نتایج مربوط به درصد ماده موثره آزاد شده در تست انحلال نشان داد حداقل سه نوع از فرآورده های موجود در مقایسه با فرآورده مرجع (شماره 2) وضعیت قابل قبولی ندارند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق ضرورت انجام کنترلهای مناسب در ارتباط با کیفیت مکملهای غذایی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: گلوکزآمین، فارماسیوتیکس، کنترل کیفی
  • ژاله برار، یدالله امیدی* صفحه 13
    زمینه و هدف
    سمیت ژنی و به عبارت دیگر سازگاری ژنتیکی به عنوان یک مقوله علمی تعیین کننده در عرصه هدف درمانی قلمداد می شود. به طوری که تعیین امضا ژنتیکی ذاتی سیستمهای دارو رسانی مورد استفاده در ژن درمانی و حملهای دارویی می تواند کاربرد آنها را هر چه بیشتر هدفمند سازد. امروزه درتحقیقات ژن درمانی از حاملهای ویروسی و یا غیرویروسی استفاده می شود ولی اثر آنها در الگوی بیان ژن در سلولهای هدف مشخص نیست. بنابراین در تحقیق حاضر، سازگاری ژنتیکی نانولیپوزومهای الیگوفکتامینی در سلولهای آلوئولار اپیتلیال ریه (سل لاین (A549 مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    روش ها
    به منظور بررسی تاثیر نانولیپوزومهای الیگوفکتامینی بر الگوی بیان ژن در سلولهای آلوئولار اپیتلیال ریه (سل لاین A549)، ابتدا سلولهای کشت داده شده با مقادیر مختلف نانولیپوزومهای الگیلوفکتامینی مواجه شدند و اثرات سمی این مواد با استفاده از تکنیک شمارش سلولی و آزمایش MTT مورد بررسی قرار گرفت. سپس سلولهای کشت داده شده، در وضعیت 50-40 درصد از رشد، با مقادیر معمول نانولیپوزومها (0.2 میکروگرم در هر میکرولیتر) به مدت چهارساعت مواجه شدند. بعد از گذشت 24 ساعت RNA تام استخراج شد و آزمایشات میکرواری انجام شد. برای این منظور RNA تام (با استفاده از UTP) آمینوآلیل دار) به cDNA تبدیل شده محصول آخر با استفاده از رنگ Cy3 یا Cy5 نشان دار گردید (سلولهای کنترل با Cy3 و سلولهای مواجه شده با نانولیپوزومها با Cy5) بعد از آن محصولات نشاندار روی اسلاید آرایه های (اسلاید اری های) حاوی 200 ژن هیبریده شدند. بعد از 24 ساعت انکوباسیون و شستشو، اسلایدها اسکن شده و آنالیز گردیدند.
    یافته ها
    نتایج آنالیز نشان داد که نانولپیوزومهای الگیوفکتامینی ایجاد سمیت سلولی کرده و اثرات ناخواسته ای روی ژنهایی غیرهدف دارند، به طوری که موجب بیان زیاد ژنهای (cse11، polr2j، csk، itgax. il9r) و بیان کم ژنهای(sep2، psma4، cdk4) شده و احتمالا بروز پدیده مرگ سلولی را با تغییر بیان ژنهای دخیل در این روند فراهم می آورند.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که نانولپیوزومهای کاتیونی نظیر الیگوفکتامین موجب بروز ناخواسته در الگوی بیان ژن در سلولهای هدف می شوند لذا پیشنهاد می شود اثرات غیر اختصاصی این نانوسیستمها در موقع استفاده به منظور ژن درمانی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: میکرواری، ژن رسانی، بیان ژن، ژن درمانی، سازگاری ژنتیکی، نانوتکنولوژی دارویی، نانومدیسین، توکسیکوژنومیک
  • سودابه داوران *، محمدرضا رشیدی، معصومه جوادی، هادی همیشه کار صفحه 25
    زمینه و هدف
    تجویز داروها از طریق پوست چه به صورت موضعی و چه از طریق جذب سیستمیک توجه زیادی را به خود جلب کرده است. مقاومت پوست به ویژه لایه استراتوم کورنئوم در مقابل نفوذ عوامل خارجی از جمله داروها سبب محدودیت استفاده از روش دارورسانی پوستی شده است. روش استفاده از افزاینده های جذب پوستی منجر به افزایش بهره دهی بدنی و افزایش جذب اکثر داروها از پوست می شود. در این کار تحقیقی، پچهای پوستی ضد بارداری حاوی b-17 استرادیول و لونورژسترل از نوع پراکندگی دارو در چسب با استفاده از پلیمر آکریلیک چسبنده حساس به فشار از نوع DURO-TAK2287 (به عنوان چسب و مخزن دارو) و افزاینده های جذب پوستی متشکل از پلی اتیلن گلیکول سیترات (PEG-CA)، دی متیل سولفوکسید (DMSO) و اتیل لاکتات (EL) تهیه شدند.
    روش ها
    پچهای پوستی حاوی استرادیول و لونورژسترل در شرایط ثابت از غلظت دارو، پلاستیسایزر و پلیمر آکریلیک حساس به فشار، در حضور مقادیر متغیر از افزایش دهنده های جذب پوستی تهیه و مقدار کلی دارو در پچ تعیین شد و عبور استرادیول و لونورژسترل از پوست رت در فرمولاسیونهای مختلف مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند ترتیب نفوذ پوستی هر دو دارو از پوست رت در حضور افزایش دهنده های جذب پوستی به صورت PEG-CA>EL>DMSO می باشد. فلاکس استرادیول و لونورژسترل از پوست رت در حضور 2%w/w از مخلوط سه افزایش دهنده جذب پوستی (DMSO/EL/PEG-CA با نسبتهای 1.1.3)، پس از 120 ساعت به ترتیب 0.455±0.043mgcm-2h-1 و 1.416±0.132mgcm-2h-1 اندازه گیری شد. افزایش غلظت افزاینده های جذب پوستی به بیش از 2%w/w منجر به کاهش خاصیت چسبندگی پلیمر چسبنده حساس به فشار می شود. غلظت داروها در فرمولاسیون پچ طوری انتخاب شد که حداقل دوز روزانه مورد نیاز از این دو دارو را به مدت چند روز و ترجیحا یک هفته از پوست عبور دهد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از مطالعات in vitro نشان دادند که این فرمولاسیونها به رهش پیوسته ای از دارو در مدت یک هفته یا بیشتر منجر می شوند.
    کلیدواژگان: سترادیول، لونورژسترل، پچ ضدبارداری، پلی اتیلن گلیکول سیترات، افزایش دهنده جذب پوستی
  • بهلول حبیبی اصل*، علیرضا پرویز پور، کامبیز حسن زاده، مجید مهدی خانی صفحه 33
    زمینه و هدف
    مطالعات زیادی نقش مهار کننده های سیستم (N-methyl-D-aspartate)NMDA در مهار تحمل و وابستگی ناشی از مرفین را نشان داده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات سلژیلین (مهار کننده MAO-B) و آمانتادین (مهار کننده NMDA و فعال کننده سیستم دوپامینی) در کاهش تحمل (به اثرات ضد دردی) و علایم قطع مصرف ناشی از مصرف مورفین درموش سوری بود.
    روش ها
    برای این منظور در گروهای مختلفی از موش های سوری نر نیم ساعت قبل از تزریق روزانه مورفین (50 mg/kg،ip) دوزهای مختلفی از آمانتادین (20، 40، 80 mg/kg،ip) و سلژیلین (10، 20، 40 mg/kg،ip) و تجویز توام آمانتادین و سلژیلین صورت گرفت. در روز پنجم اثر بی دردی ناشی از مورفین (9 mg/kg،ip) به روش Hot-plate اندازه گیری شد. جهت ارزیابی تاثیر دوزهای مختلفی از سلژیلین و یا آمانتادین بر علایم قطع مصرف درگروه های متعددی از موشهای سوری که به مدت 4 روز فقط مورفین(50 mg/kg،ip) دریافت کرده بودند در روز چهارم نیم ساعت پس از دریافت آخرین دوز مورفین، دوزهای مختلفی از سلژیلین و آمانتادین و نیز دوز توام (آمانتادین و سلژیلین) تزریق شد. 1.5 ساعت بعد نالوکسان (5 mg/kg، ip) تزریق شده و به مدت نیم ساعت علایم قطع مصرف شامل (پرش و ایستادن روی پاها) ثبت گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دوزهای مختلف آمانتادین به طور معنی داری (P<0.001) تحمل به اثرات ضددردی مورفین را افزایش می دهد، در حالیکه علایم قطع مصرف (پرش) در دوزهای 80 و 40 آمانتادین به طور معنی داری کاهش می یابد (P<0.001)، سلژیلین (10، 20، 40 mg/kg، ip) تاثیر معنی داری در مهار تحمل و یا کاهش علایم قطع مصرف ایجاد نکرد. تجویز توام دو داروی فوق به طور معنی داری تحمل به مورفین راکاهش نداد.
    نتیجه گیری
    احتمالا آمانتادین در دوزهای تجویزی در مطالعه حاضر با مکانیسم تقویت سیستم دوپامینرژیک عمل می نماید در حالیکه سلژیلین با مکانیسم افزایش فعالیت سیستم آدرنرژیک با دوزهای مذکور عمل می نماید.
    کلیدواژگان: مرفین، سلژیلین، آمانتادین، تحمل، قطع، مصرف
  • حسن رضازاده *، حسین ناظمیه، عباس دل آذر، علیرضا محجل نائبی، ساناز مهدی پور صفحه 39
    زمینه و هدف
    رنگینک در طبیعت بصورت گیاه یکساله می روید و بطور عامیانه از آن در رنگرزی و همچنین جهت درمان زگیل استفاده میشود. در این مطالعه سعی شده است با بکارگیری موضعی عصاره گیاه رنگینک روند تومورزایی در پوست موش مهار شود.
    روش ها
    موش های سوری، جنس ماده به گروه های 20 تایی تقسیم شدند. گروهی از حیوانات تک دوز 7، 12- دی متیل بنز (آ) آنتراسن (40 میکروگرم در 100 میکرولیتر استون بر هر موش) به صورت موضعی به عنوان ماده سرطانزا دریافت کردند. پس از هفت روز بنزیل پراکسید (20 میلی گرم در 300 میکرولیتر بر هر موش) به عنوان ماده تسریع کننده هفته ای دوبار تا پایان هفته 32 تجویز شد. گروهی دیگری ا زحیوانات 4 ساعت قبل از تجویز 7، 12- دی متیل بنز (آ) آنتراسن تک دوز عصاره گیاه رنگینک را (10 میلی گرم در گرم ژل کاربوپول) به صورت موضعی دریافت کردند. درطول این مدت زمان آزمایش تمامی گروه ها از نظر وقوع تومور مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    بالاترین میزان وقوع تومور در موشهای دریافت کننده دی متیل بنز (آ) آنتراسن بعلاوه بنزیل پراکسید مشاهده گردید در صورتیکه درگروه مشابه تحت پیش درمان با گیاه رنگینک وقوع تومور رویت نشد. دیگر گروه ها که بطور مجزا و بتنهایی تحت درمان با استون، دی متیل بنز (آ) آنتراسن، بنزیل پراکسید و گیاه رنگینک بودند در طول مدت آزمایش 32 هفته وقوع تومور رخ نداد.
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان می دهد که عصاره گیاه رنگینک صددرصد باعث مهار تومورهای پوستی در مقایسه با گروه کنترل می شود. همچنین یافته ها بیانگر این است که نقش عصاره گیاه رنگینک در مهار روند تومورزایی درپوست موش شاید بنا به واسطه مهار رادیکالهای آزاد و مضر باشد. با اینحال برای تعیین مکانیسم دقیق دخالت این گیاه در مهار سرطان پوستی نیاز به مطالعات بیشتری احساس می شود.
    کلیدواژگان: رنگینگ، 7 و 12، دی متیل بنز (آ) آنتراسن، بنزیل پراکسید، سرطان پوست
  • میترا جلوه گری*، شیرزاد آزرمی، محمدرضا سیاهی، محمد مجیدی صفحه 43
    زمینه و هدف
    پروژسترون از دسته داروهای هورمونی می باشد که امروزه فرمولاسیون ژل واژینال آن، درزنان به علت عوارض جانبی کمتر، در دوره یایسگی و پس از آن، کاربرد گسترده ای در درمان آمنوره ثانویه داشته و درتکنولوژی های کمک کننده به تولید مثل نیز بکار می رود. این فرآورده به علت مصرف تک دوز بطور روزانه و سهولت استفاده، بیشتر مورد پذیرش بیماران بوده و در بازاردارویی ایران وجود ندارد. ژل واژینال پروژسترون با نام تجاری CRINONE به دو صورت 4% و 8% وجود دارد.
    روش ها
    ابتدا محلولیت پروژسترون، در حلالهای مختلف بررسی شد و سپس اقدام به فرمولاسیون ژل به کمک عامل ژلیفیان کرده و pH آن مطابق pH واژن تنظیم گردید و پایداری ژلها در سه دمای مختلف (یخچال، اتاق و آون) مورد بررسی قرار گرفت و مقدار آزادسازی دارو بطریق inVitro با سلول انتشاری تک محفظه ای استاتیک و با استفاده از غشا دیالیز به کمک اسپکتروفتومتر UV در طول موج 241 نانومتر، بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش مقدار عامل ژلیفیان، رهش دارو کمتر شده و با کاهش مقدار پارافین و افزایش مقدار گلیسرین، رهش دارو از پایه افزایش یافته و با افزایش توام مقدار کربومر و گلیسرین رهش دارو تغییر چندانی نمی کند. همچنین برازش کینتیکی نشان داد که آزادسازی ماده موثره از مدل درجه صفر تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که استفاده از پلیمرهای بیوادهزیو مانند کربومرها و غیره در فرمولاسیون، باعث تماس بیشتر دارو در موضع، افزایش زمان ماندگاری دارو در محل و آزادسازی درجه صفر دارو گردید.
    کلیدواژگان: پروژسترون، ژل واژینال، روغن نخل گلیسرید هیدروژنه، اسید سوربیک، آزادسازی
|
  • Habibi Asl B., Hagheermadadi M., Asnaashari S., Delazar A.* Page 1
    Objectives
    Nardostachys Jatamansi DC has been used in traditional medicines of various countries because of seadative, anticonvulsion and analgesic properties.
    Methods
    In this study, first, the rhizome of N. Jatamansi was extracted by hydromethanolic (70%) solvent and then, the presence of valporoates, in total extract, was revealed by GC-MS analysis of its n- Hexane fraction. For studying the effectiveness of N. Jatamansi total extract (NJTE) and its co-administration with ketamine (Ket.) in morphine induced tolerance, different groups of mice received morphine (3 mg/kg,ip), morphine (30mg/kg,ip) + Ket. (25, 50, 75 mg/kg,ip), morphine (30 mg/kg,ip) + NJTE (10,20,30 mg/kg,ip) or morphine (30mg/kg,ip) + Ket. (25 mg/kg,ip) + NJTE (10mg/kg, ip) for four days. Pretreatment was done 30 min before daily morphine administration. Tolerance was assessed by administration of morphine (9mg/kg, ip) and using hot-plate test on fifth day.
    Results
    The GC-MS analysis of the n-hexan fraction of total extract led to the identification and quantification of fifteen compounds, the main components were 9- Aristolen-1-alpha-ol (31.1%), Valerenal (31%) and Valerenic acid (26.5%). Pharmacological results showed that Ket. inhibited the development of morphine induced tolerance in the dose dependent manner although the maximum inhibition was observed at the dose of 20 mg/kg of NJTE. Co-administration of both drugs revealed synergistic effect.
    Conclusion
    NJTE, Ket. and co-administration of both drugs significantly inhibited the development of morphine induced tolerance.
    Keywords: Morphine, Ketamin, Nardostachy Jatamansi, Tolerance, GC, MS
  • Nemati M.*, Valizadeh H., Ansarin M., Ghaderi F. Page 7
    Objectives
    the purpose of this study was the evaluation of pharmaceutical properties and quality control of glucosamine preparations available in Iran drug market.
    Methods
    10 commercial products were selected and evaluated for some Pharmaceutical characteristics such as content uniformity, assay, weight variation and dissolution test. Dِetermination of glucosamine was performed according to a new high performance liquid chromatography (HPLC) method developed for the first time. The method was based on pre column derivatization of glucosamine by orthophthaldialdehyde (OPA).
    Results
    the results of these tests about 10 commercial products were as follow: assay was between 13. 69% and 138. 72%, for content uniformity RSD% was between 4. 17 and 26. 60, weight variation had RSD% between 0. 69 and 7. 5. Dissolved glucosamine (%) in dissolution test was between 20. 03% and 98. 71%. Similarity factor test on the results of dissolution test showed that at least 3 commercial products have not been in an acceptable range in comparison with reference product (No. 2).
    Conclusion
    according to these results, good controls on the quality of food supplements are required.
    Keywords: Glucosamine, Pharmaceutics, quality control
  • Barar J., Omidi Y.* Page 13
    Objectives
    Gene toxicology (particularly genocompatibility and/or toxicogenomics) has begun to be acknowledged as an important scientific discipline in drug delivery and targeting, in which the intrinsic genomic signature of chemicals and pharmaceuticals is going to be underlined in the heredity of living organisms for a better implementation of such pharmaceuticals. Viral and non-viral vectors are the two paradigms for transport of genome-based pharmaceuticals in vitro and in vivo. However, genomic impact(s) of these delivery systems in target cells/tissues are still in shed of their transfection potential. Despite substantial information on their cellular influence, little information is available about the genocompatibility and/or toxicogenomics of the non-viral vectors including cationic lipid (CL) delivery systems. In the current study, we investigated the genocompatibility of cationic lipid, Oligofectamine (OF) in human alvelolar epithelial A549 cell line.
    Methods
    To screen the genomic impact(s) of these delivery systems, cytotoxicity assay using MTT and DNA microarray technology was utilized. RNA samples from treated (routinely used concentrations of CL) and untreated cells were converted to aminoallyl-cDNA, labeled with cyanine (Cy3/Cy5) and hybridized on target arrays housing 200 gene spots. Slid arrays were scanned, data was normalized and up- and down-regulated genes and their ontologies were detected.
    Results
    MTT assay showed cytotoxicity within A549 cells treated with the nanoliposomes. The gene expression profiles revealed marked changes (≥2-fold) in gene expression for 8-15% of genes from various genomic ontologies induced by OF. Among altered genes, some (e.g., il9r, ces111 and tnfsf6) were related to the apoptosis pathway; nevertheless the altered genes appeared to be within various gene ontologies.
    Conclusion
    Our findings highlight pervasiveness of intrinsic genomic impacts by cationic nanoliposomes. Such impacts may interfere with the main goals of these delivery systems by masking/stimulating a cluster of non-specific genes that may affect the end point genotype and/or phenotype, thus we suggest genomic assessments for cationic liposome gene delivery systems.
    Keywords: Microarray, Gene delivery, Gene expression, Gene Therapy, Genocompatibility, Pharmaceutical Nanotechnology, Nanomedicine, Toxicogenomics
  • Davaran S.*, Rashidi M.R., Javadi M., Hamisheh Kar H Page 25
    Objectives
    There is considerable interest in the skin as a site of drug application both for local and systemic effect. However, the skin, in particular the stratum corneum, poses a formidable barrier to drug penetration thereby limiting topical and transdermal bioavailability. Skin penetration enhancement techniques have been developed to improve bioavailability and increase the range of drug for which topical and transdermal delivery is a viable option.
    Methods
    Contraceptive drug-in-adhesive patches containing 17-β-estradiol and levonorgestrel were prepared using the acrylic type pressure sensitive adhesive (PSAs, DUROTAK2287) and the mixture of poly ethylene glycol citrate (PEG-CA), ethyl lactate (EL) and dimethyl sulfoxide (DMSO) as the chemical skin permeation enhancers. The enhancing effects of various enhancers with different concentrations on the permeation of 17-β-estradiol and levonorgestrel were evaluated using Frantz diffusion cells fitted with rat skin.
    Results
    The results showed that at the highest concentration of enhancers (2%) the rank order of enhancement effect for both drugs was PEG-CA/EL/DMSO 3/1/1 mixture> PEG-CA>EL>DMSO. In the presence of PEG-CA/EL/DMSO 3/1/1 mixture, the steady state flux for 17-β- estradiol and levonorgestrel were 0.455 ± 0.043μgcm-2h-1 and 1.416 ± 0.132 μgcm-2h- respectively. It was also shown that increasing the concentration of enhancer mixture led to reduction in the adhesion property of the PSAs.
    Conclusion
    Dosage units were provided which transdermally deliver at least minimum daily doses of 17-β-estradiol and levonorgestrel for multiple days, such as for one week.
    Keywords: 17, β estradiol, levonorgestrel, contraceptive patch, polyethylene glycol citrate, permeation enhance
  • Habibi Asl B.*, Parvizpur A., Hassanzadeh K., Mahdikhani M Page 33
    Objectives
    Several studies have indicated that co-administration of N-methyl-D-aspartate (NMDA) receptor antagonists could attenuate the development of morphine induced tolerance and dependence in mice. The aim of this study was to investigate the effects of selegiline (MAO-B inhibitor and NMDA receptor inhibitor) and amantadine (NMDA receptor antagonist and Dopaminergic system activator) or their co administration on tolerance (to analgesic effect) and withdrawal syndrome in mice.
    Methods
    In different groups of mice morphine (50 mg/kg, ip) or morphine (50 mg/kg, ip) + selegiline (10, 20, 40 mg/kg, ip) or morphine (50 mg/kg, ip) + amantadine (20, 40, 80 mg/kg, ip) or morphine (50 mg/kg, ip) + amantadine (20 mg/kg, ip) + selegiline (10 mg/kg, ip) was administrated once a day for four days. The drugs (selegiline or amantadine) administered 30 minutes before daily administration of morphine (50 mg/kg, ip). Tolerance was assessed by administration of morphine (9 mg/kg, ip) and using hot plate test on fifth day. To investigate the withdrawal symptoms (jumping and standing on feet) in different groups morphine (50 mg/kg, ip) injected for 4 days. In the forth day half hour after the last injection, different doses of selegiline, amantadine or their co-administration were injected and after 1.5 hour later naloxone (5 mg/kg, ip) was injected and immediatly the withdrawal symptoms were detected during 30 minutes.
    Results
    The results showed that different doses of amantadine, increased the tolerance to analgesic effects of morphine significantly (P 0.001), withdrawal syndroms in the doses of 40 & 80 decreased significantly (P<0.01). But selegiline (10, 20, 40 mg/kg, ip) did not have a siginificant effect on the inhibition of tolerance and withdrawal syndromes. Co administration of selegiline and amantadine didn’t decrease the tolerance to morphine in hot plate test significantly. Conclution: It is concluded that, Probably amantadine in this study has a mechanism of activation of dopaminergic system in the administered doses. On the other hand selegiline potentiated adrenergic system with these doses.
    Keywords: Morphine, Selegiline, Amantadine, Tolerance, Withdrawal
  • Rezazadeh H.*, Nazemiyeh H., Delazar A., Mohajjel Nayebi A., Mehdipour S Page 39
    Objectives
    Chrozophora tinctoria is naturally occurring annual plant, used as a dyeing substance and traditionaly it is used for the treatment of warts. In this study we attempt to evaluate the inhibitory effect of Chrozophora tinctoria on mouse skin tumors.
    Methods
    Female Albino Swiss mice were divided in to different groups (each group 20 animals). Tumor initiation was achieved by a single topical application of 7, 12-Dimethylbenze (a) anthracene (DMBA) (40 μg/100 μl acetane/mouse). After 7 days, tumor promotion was begun by twice-weekly topical application of Benzoyl peroxide (BPO) (20 mg/300 μl acetone/mouse) for a period of 32 weeks. Also before 4 hours of DMBA application a group of animals received a single topical dose of chrozophora tinctoria extract (10 mg/gr carbopol gel/mouse). During this period, the animals were observed for tumor incidence.
    Results
    There were higher yields of tumors in those animals receiving both DMBA and BPO. However, the chrozophora tinctoria pretreated group showed complete inhibition of tumor incidence. The group of animals treated only with acetone, carbacol gel, DMBA, BPO and Chrozophora tinctoria alone did not develop any tumors during 32 weeks of observation.
    Conclusion
    The results obtained from this study showed that chrozophora tinctoria inhibits completely Skin tumors, in comparison with the control group. Our results also indicated that chrozophora tinctoria extract probably through the scavenging of free radicals plays an important role in skin cancer inhibition. In conclusion, our data suggest that chrozophora tinctoria may be an effective chemopreventive agent and may act protective role against skin tumorigenesis. However, the exact mechanism of tumor inhibition by chrozophora tinctoria remains elusive and needs further experimentation.
    Keywords: chrozophora tinctoria, 7, 12, Dimethylbenze (a) anthracene, Benzoyl peroxide, Skin tumorigenesis
  • Jelvehgari M.*, Azarmi Sh., Siahi M.R. Majidi M Page 43
    Objectives
    Progesterone is a hormonal drug which its vaginal gel formulation because of low adverse effects nowadays has a vast use in menopausal and postmenopausal periods in the treatment of secondary amenorrhea and ART. It has more patient acceptance for the reason of ease in application and its once daily use. Unfortunately this product is not available in Iranian market. In world market, progesterone vaginal gel is marketed under the trade name of CRINONE and there are two forms 4% and 8%.
    Methods
    First the solubility of progesterone in different solvents was evaluated, then formulations were prepared using gelling agent (Carbomer 934p), pH of the formulations was adjusted according to the pH of vagina. The stability of gels was evaluated in three different temperatures, refrigerator, room temperatures and 40°C oven. The in vitro release of drug was assessed using static diffusion cell and dialysis membrane. The concentration of drug was analyzed by means of UV spectrophotometer at 241 nm.
    Results
    Our findings showed that increasing the amount of gelling agent, decreased the drug release mean while decreasing the amount of paraffin and increasing the amount of glycerin increased the release of drug. Concomitant increasing of the amount of carbomer and glycerin didn’t change the release of drug. The results showed that release of drug follows zero order release mechanism.
    Conclusion
    These findings show that bioadhesive polymers such as carbopol in the formulation prolonged contact, residence time and zero order release. ART = Assisted Reproductive Techniques.
    Keywords: progesterone, vaginal gel, hydrogenated glyceride of palm oil, sorbic acid, release